dinsdag, april 23, 2024
spot_img

Studenten nemen deel aan grote ondermijningsactie in Zuidplas

Donderdag 13 april om 13:30 uur liep de raadszaal in Zuidplas vol met studenten van het Albeda College. Een grote preventieve actie tegen ondermijnende criminaliteit stond op het punt van beginnen. Aan de actie, die georganiseerd werd door het team Veiligheid van de gemeente en het RIEC Den Haag, namen ook de Omgevingsdienst Midden Holland, de politie en team Handhaving deel.

Het doel van deze preventieve actie was de weerbaarheid vergroten tegen ondermijnende criminaliteit, zoals drugscriminaliteit, witwassen en (arbeids)uitbuiting in het buitengebied.

Deze vormen van georganiseerde misdaad werken ontwrichtend in onze maatschappij en gaan vaak gepaard met bedreiging, intimidatie en soms grof geweld. Voor het witwassen en veiligstellen van criminele winsten grijpen bijvoorbeeld drugscriminelen bovendien alle machtsmiddelen aan die zij tot hun beschikking hebben om misbruik te maken van legale logistieke en economische voorzieningen. De onderwereld heeft bovenwereld nodig om ‘succesvol’ te kunnen zijn.

Burgemeester Han Weber startte de actie met een openingswoord. “Uit ervaring blijkt dat buitengebied kwetsbaar en aanlokkelijk is voor criminelen. De afgelegen ligging, snelle bereikbaarheid door nabijgelegen snelwegen, grote percelen met (leegstaande) loodsen en schuren, grote steden en de Rotterdamse haven in de directe omgeving, zijn zo een aantal ingrediënten waardoor ons buitengebied vatbaar is voor ondermijning. Vormen van criminaliteit die onze veiligheid en leefbaarheid ernstig aantasten. Ik denk bijvoorbeeld terug aan de cocaïnewasserij die recent nog in een loods in Nieuwerkerk aan den IJssel werd aangetroffen. Het is belangrijk dat onze inwoners en ondernemers weerbaar zijn en ‘nee’ durven en kunnen zeggen tegen criminelen als deze hen benaderen voor het huren van een loods of schuur voor een groot contant bedrag zonder huurcontract. Het is soms lastig nee zeggen. Zeker voor een ondernemer die klem zit door verminderd toekomstperspectief door bijvoorbeeld de stikstofcrisis, gestegen gasprijzen of financiële problemen. Toch geldt hierbij: ga niet overstag, je kan maar een keer nee zeggen”.

De Albeda-studenten kregen van het Regionaal Informatie Expertise Centrum (RIEC) een flitstraining ondermijning, gevolgd door een briefing van team Veiligheid. In de briefing werden recente ervaringen met betrekking tot ondermijnende criminaliteit toegelicht en te herkennen signalen gedeeld. Benadrukt werd dat naast controles door veiligheidspartners, preventie erg belangrijk is. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Laatste Nieuws

spot_img