vrijdag, juni 21, 2024
spot_img

[OPINIE] Beschermwaardig gebouw offeren voor kolossale nieuwbouw?

De gemeente Capelle aan den IJssel is niet rijk gezegend met gebouwen met een interessante architectuur. Een oude dorpskerk uit de zestiende eeuw, karakteristieke bebouwing langs de IJssel, woonwijken uit het begin van de twintigste eeuw, de lange ’s Gravenweg die in Rotterdam begint en een groot deel van Capelle doorkruist.

Interessante nieuwbouw is er maar in beperkte mate. Een belangrijk voorbeeld is het bankgebouw dat door de architecten Alberts en Van Huut voor de ING-Bank is ontworpen en in 1993 werd opgeleverd. Dertig jaar geleden dus. Andere gebouwen van die architecten zijn als monument erkend.

Het is een solide en duurzaam gebouw met een energie-A label. De ING-Bank heeft het gebouw in 2019 verkocht aan een internationale vastgoedondernemer, ERA Capital met als projectontwikkelaar HIG in Leiden.

De eigenaar wil het gebouw afbreken en op deze locatie woningbouw realiseren, bij voorkeur met een bouwhoogte van zeventig meter. Dit past niet binnen het geldende bestemmingsplan.

De gemeente Capelle worstelt al enkele jaren met dit dossier, maar neigt nu naar medewerken aan de sloop en nieuwbouw. De sloop kan de gemeente niet tegenhouden, de gemeenteraad gaat echter wel over het bestemmingsplan. Het College presenteert het plan als een uniek project waarvoor toestemming kan worden gegeven zonder een gebiedsvisie die als toetsingskader kan dienen. Ook liggen er geen duidelijke uitgangspunten als het gaat om het type woningbouw waaraan behoefte is.

De voorgenomen woningbouw is gericht op duurdere appartementen, niet op sociale woningbouw.

Ik zie het risico dat de woningbouw vooral wordt gestuurd door belangen van beleggers en dat de politieke sturing in de knel komt. Ook omwonenden waar ikzelf toe behoor, krijgen het gevoel dat hun vertrouwde woonomgeving wordt geofferd aan een gebouw met vier keer het volume van het gebouw dat er nu staat. Letterlijk een overheersende toren, een dissonant in de omgeving.

Transformeren van het bestaande gebouw was en is mogelijk. Waar een wil is, is een weg. Die weg wordt steeds meer afgesneden. Een mooi gebouw dreigt te worden geofferd en de leefbaarheid voor de huidige omwonenden dreigt ernstig te worden aangetast. Ik hoop dat de gemeenteraad het stuur niet uit handen geeft.

José van Rosmalen


Bovenstaand artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Heb je zelf iets wat je aan het hart gaat? Stuur jouw opiniestuk dan naar redactie@capellevandaag.nl.

Laatste Nieuws

spot_img