dinsdag, juli 16, 2024
spot_img

Capelle doneert euro per inwoner voor hulp aan slachtoffers rampgebied Turkije en Syrië

Capelle aan den IJssel heeft financiële steun toegezegd aan de hulporganisaties die zich inzetten in Turkije en Syrië na de recente aardbevingen. De gemeente doneert een euro per inwoners voor hulp aan de slachtoffers. Giro 555 zal daardoor € 67.576,- ontvangen.

Afgelopen maandag vonden meerdere zware aardbevingen plaats, waarvan het epicentrum lag in het zuiden van Turkije. Zowel Turkije, maar ook Syrië, zijn zwaar getroffen. Er is sprake van duizenden doden, vele gewonden en ook veel vermisten. Reddingsoperaties komen moeilijk op gang door het winterse weer, slechte bereikbaarheid en in Syrië door de burgeroorlog die daar nog altijd gaande is.

Inmiddels is er vanuit de hele wereld hulp op gang gekomen om bijstand te verlenen. Onder andere Nederland heeft een gespecialiseerd team gestuurd om mensen vanonder het puin te bevrijden. Giro 555 is inmiddels geopend voor donaties.

“Leed ook voelbaar in onze stad”

Ook de gemeente Capelle aan den IJssel staat stil bij de ramp. Burgemeester Oskam betuigt namens het college zijn medeleven: “Een ramp van ongekende omvang heeft Turkije en Syrië getroffen. Afschuwelijk voor de mensen daar die nu geholpen moeten worden met noodhulp en geld voor wederopbouw. Het leed is ook voelbaar in onze stad en de Turkse en Syrische gemeenschap in Capelle met familie in het getroffen gebied. Ook naar hen gaan onze gedachten uit. Het is geweldig dat in Nederland, de regio en Capelle initiatieven ontstaan om bijvoorbeeld hulpgoederen in te zamelen.”

Turkije heeft vandaag 7 dagen van nationale rouw afgekondigd. Gedurende deze periode zal ook de Nederlandse vlag bij het gemeentehuis halfstok hangen. Maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering zal de raad een minuut stilte houden.

Nationale actiedag Giro 555

Giro 555 is geopend om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbevingen. Van de donaties worden reddingsoperaties gefinancierd, onderdak gerealiseerd voor mensen die hun woning kwijt zijn, kan medische hulp worden geboden, en worden mensen van andere eerste levensbehoeften voorzien, zoals eten en drinken.

Op woensdag 15 februari zal er op de Nederlandse radio en televisie een Nationale Actiedag worden gehouden om geld in te zamelen voor Giro 555.

Laatste Nieuws

spot_img