donderdag, juni 20, 2024
spot_img

Toch geen opvang minderjarige vluchtelingen aan Lelieveld in Nieuwerkerk aan den IJssel

Er worden tóch geen alleenstaande minderjarige vluchtelingen met een status opgevangen in de drie panden aan het Lelieveld in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dit heeft de gemeente Zuidplas bekend gemaakt, nadat er gesprekken hebben plaatsgevonden met omwonenden.

Vorige maand werd bekend dat aan het Lelieveld minderjarige vluchtelingen met een verblijfstatus zouden worden opgevangen. Het zou gaan tot aan een twintigtal jongeren die moeten integreren in de samenleving. Daarbij zouden ze dagelijkse begeleiding krijgen van de stichting Firmitas. De opvang zelf wordt geregeld door Nidos.

Zorgen vanuit omwonenden

Na vragen door omwonenden hebben Nidos en Firmitas op 1 februari een gesprek gevoerd met deze omwonenden. Er werden zorgen geuit, naar aanleiding van de ervaringen met een jeugdzorginstelling die in het verleden was gevestigd in de straat. Met de komst van een opvanglocatie zijn er zorgen ontstaan over de huisvesting, openbare orde en veiligheid in- en rondom deze woningen. Ook de gemeente was bij dit gesprek aanwezig.

Naar aanleiding van dit gesprek hebben Nidos en Firmitas besloten de woningen alsnog niet in te zetten als opvanglocaties. “Naast het feit dat de panden beoordeeld zijn op geschiktheid, wordt ook standaard beoordeeld of het starten van een kleinschalige opvang passend is binnen de buurt en of er (door de buurt) mogelijke risico’s worden gezien. […] Tijdens het gesprek met de omwonenden zijn er (vanuit historie) veiligheidsrisico’s aangedragen. Firmitas en Nidos hebben doen besluiten op dit moment deze woningen niet in te zetten als kleinschalige opvanglocaties”, laten de organisaties weten in een gezamenlijke verklaring. Omwonenden worden (of zijn al) per brief op de hoogte gebracht van het besluit.

Gemeente betreurt besluit

In een reactie zegt het college van de gemeente Zuidplas de beslissing van Nidos en Firmitas te betreuren en zegt met beide organisaties in gesprek te blijven: “In de komende periode zal de gemeente overleg met Nidos en Firmitas voeren over de ontstane situatie, en het genomen besluit door Firmitas en Nidos, en wat zij voor ogen hebben met de drie panden aan het Lelieveld.”

Laatste Nieuws

spot_img