dinsdag, juli 16, 2024
spot_img

Capellenaren met stadswarmte profiteren niet van dalende gasprijzen

Dalende gasprijzen, dat klinkt als muziek in de oren voor de energierekening. Capellenaren die gebruik maken van stadswarmte van Eneco komen echter van een koude kermis thuis.

Volgens de huidige warmtewet is stadsverwarming gekoppeld aan de gasprijzen. Het idee was dat daarmee voorkomen werd dat leveranciers van stadsverwarming – die een monopolie positie hebben – geen absurd hoge prijzen konden vragen. De prijs voor stadsverwarming wordt jaarlijks vastgesteld.

Afgelopen jaar gingen de energiekosten vanwege de oorlog in Oekraïne fors omhoog. Mensen met een vast contract of met stadsverwarming konden nog profiteren van de oude lagere prijzen, maar mensen met een flexibel tarief of die een nieuw contract moest worden afsluiten, waren minder gunstig uit.

Verbruik boven prijsplafond

Ook met stadsverwarming werd opnieuw de prijs voor het jaar vastgesteld. Het tarief dat betaald moet worden buiten het prijsplafond ligt op 90,91 euro, het maximale tarief dat is vastgelegd door de Autoriteit Consumenten Markt (ACM). 

Eneco hanteert het maximale tarief. Op vragen die gesteld zijn door het college van Capelle aan den IJssel heeft Eneco geen onderbouwende reactie hiervoor gegeven. Bijvoorbeeld concurrent Vattenfall – dat stadswarmte levert in andere steden – ligt het tarief op 76,45 euro. Ook verdubbelde Eneco in het jaar 2022 ook al de tarieven. De tarieven voor 2023 zijn buiten het prijsplafond ook verdubbeld, en dat terwijl Eneco in 2021 77% winst boekte.

Nu de energieprijzen nu weer aan het dalen zijn, betekent echter niet dat Capellenaren met stadsverwarming minder gaan betalen. Omdat de prijs jaarlijks wordt vastgelegd, blijft deze staan op het maximale tarief.

Reactie gemeente

“De betaalbaarheid van de energierekening voor Capellenaren blijft een belangrijk aandachtspunt voor het college. Dat geldt ook voor de energierekening van Capellenaren die zijn aangesloten op een warmtenet. De ACM houdt hier toezicht op en stelt jaarlijks maximale tarieven vast. Ook stelt de ACM het maximale rendement vast dat warmtebedrijven mogen maken.

Het prijsplafond is van toepassing tot een gebruik van 37 GJ, daarboven geldt een door de ACM vastgestelde maximale prijs per GJ die gebaseerd is op de gasprijs. Als college zijn wij van mening dat de koppeling met de gasprijs moet verdwijnen. Ook de Rijksoverheid hanteert dit standpunt. Het tarief van Eneco (wat huishoudens betalen bij een gebruik boven de 37 GJ) ligt op het maximale tarief van de ACM. De gemeente Capelle heeft Eneco gevraagd om een toelichting te geven op de uitgangspunten, variabelen en de afwegingen die zijn gemaakt bij het vaststellen van hun tarieven. Concrete antwoorden hierop hebben wij nog niet ontvangen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Capelle aan den IJssel.

Laatste Nieuws

spot_img