donderdag, juni 20, 2024
spot_img

Mogelijk toch windmolens in Zuidplas bij bouw van Vijfde Dorp?

Krijgt Zuidplas dan toch windmolens in de toekomst? Opnieuw kwam afgelopen informatieavond het onderwerp ter sprake. Bij de realisatie van het nieuw aan te leggen Koning Willem I bos, wordt er gezegd dat er drie windmolens kunnen komen.

De komst van de 8000 woningen in het Vijfde Dorp zorgt voor problemen in de infrastructuur. Alle woningen en bedrijven moeten immers voorzien worden van stroom, en dat is een pittige uitdaging.

Netbeheerder Stedin is al begonnen met het aanleggen van een hoogspanningsstation in het hoekje van de N219 met de A12. Dit wordt het schakelstuk van de stroomvoorziening in- en rondom Zuidplas. De woningen die in de toekomst worden opgeleverd moeten straks 65 gigawatt stroom geleverd krijgen. Onderzoekers geven aan dat maximaal 40 watt geleverd wordt door de woningen uit te rusten met zonnepanelen, de andere 25 gigawatt moet dus ergens anders vandaan komen, windmolens dus.

Het plaatsen van windmolens in Zuidplas kan niet zomaar. De gemeente is een belangrijke aanvliegroute voor luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Ze mogen maximaal 150 meter hoog worden, dat is inclusief de wieken.

Raadslid Ferry Wijnen reageerde fel op het idee. Hij denkt dat de energiebehoefte niet goed is berekend en wil een duidelijke onderbouwing. Daarnaast denkt hij dat de techniek van zonnepanelen nog veel harder zal ontwikkelen, hierdoor is mogelijk dat de opbrengst van de panelen meer oplevert dan nu is berekend. Wellicht moet er wel gekeken worden naar een kleine kerncentrale opperde hij. De vraag is echter of dat wel zo slim is naast een woonwijk.

 

Laatste Nieuws

spot_img