vrijdag, juni 21, 2024
spot_img

Watersnoodramp herdacht bij Monument 1953

In Krimpen aan den IJssel is woensdagmiddag stilgestaan bij de watersnoodramp van zeventig jaar geleden. Bij het monument in de Stormpolder werden bloemen gelegd.

Vandaag is het precies zeventig jaar geleden dat een noordwesterstorm zeewater naar de Nederlandse kust stuwt. Samen met springtij in de nacht ontstaat een extreem hoog waterniveau. Door de aanhoudende wind, regen, ijzel en de druk van het water breken in Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant op meerdere plekken de dijken door.

Ook in Krimpen aan den IJssel zijn er dijkdoorbraken, waardoor vrijwel de hele Stormpolder onder water komt te staan. De ravage in de gemeente is enorm. Vier bewoners van de Stormpolderdijk weten niet aan het water te ontkomen: Heinrich Friedrich Lübkemann (70), Johanna Sophia Lübkemann-Brussé (68), Arie Brussé (72) en Lena Linge-Vuik (75).

Herdenking

Vanmiddag om half vijf was er een herdenkingsmoment bij het Monument 1953 in de Stormpoldervloedbos. Bij de herdenking was een klein gezelschap aanwezig, waaronder burgemeester Vroom, dijkgraaf Van der Klugt en de wethouders. Een boeket bloemen werd bij het monument gelegd ter nagedachtenis van de ramp.

Burgemeester Vroom: “Ook in Krimpen aan den IJssel betreuren we de slachtoffers van de Watersnoodramp. Het is goed om stil te staan bij waterveiligheid; dat is niet vanzelfsprekend.”


Lees ook:

Watersnoodramp zeventig jaar geleden, Zuid-Holland bleef grote ramp bespaard

Laatste Nieuws

spot_img