dinsdag, juli 16, 2024
spot_img

Capelse Winteroffensief van start met Energieklussers

De gemeente zet Energieklussers in om Capellenaren met een laag inkomen, hoge energiekosten en een slecht geïsoleerde woning te helpen. Het is de eerste actie van het Capelse Winteroffensief dat de lokale politiek heeft aangekondigd.

Eind december zijn team van Energieklussers begonnen. Samen met bewoners kijken ze waar in de woning maatregelen genomen kunnen worden om de energierekening omlaag t brengen en de temperatuur omhoog. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie, led-lampen of brievenbusborstels.

De Energieklussers monteren deze materialen dan meteen, zonder kosten voor de bewoner. De Energieklussers geven ook tips aan bewoners om nog meer te kunnen besparen. Capellenaren die een bezoek mogen verwachten, krijgen vanzelf bericht.

Capelse Winteroffensief

Begin november kondigde de gemeente het Capelse Winteroffensief aan. Door de oplopende vaste lasten en met name de hoge energieprijzen wil de gemeente haar (met name financieel kwetsbare) inwoners helpen. Het college zet het Capelse Winteroffensief in als aanvulling op het prijsplafond van het Rijk.

“Goed dat we zijn begonnen met de acties uit het Capels Winteroffensief”, zegt wethouder Sjoerd Geissler (duurzaamheid). “Met kleine aanpassingen in huis kunnen bewoners er al warmer bij zitten deze winter én geld besparen. Dat is hard nodig in deze onzekere tijd. We zien als Capels college de noodzaak om een grote groep Capellenaren die het financieel lastig hebben nu te steunen. Het bestrijden van energiearmoede is daar onderdeel van. Goed voor de Capellenaar én voor duurzaamheid.”

Hulp voor huurders, woningeigenaren én VvE’s

“Er komen meer acties aan om energiearmoede te bestrijden” vertelt wethouder Duurzaamheid Sjoerd Geissler. “We starten binnenkort met een proef met Energie Kadokaarten voor isolatie, voor mensen met een eigen woning. En we gaan VvE’s helpen met advies over de beste acties om samen energie te besparen. Veel mogelijkheden dus, voor een grote groep mensen.”

De wethouder vervolgt: “We gaan ook afspraken maken met woningcorporaties. We vragen ze om plannen in te dienen waarmee hun huurders op de energierekening kunnen besparen. Dat kan gaan om bijvoorbeeld het vervangen van enkel glas of het plaatsen van tijdschakelaars in algemene ruimten. Op deze manier kunnen de corporaties die maatregelen treffen die voor hun gebouwen het meest zinvol zijn. Voorwaarde is dat de energierekening omlaag gaat en de huur gelijk blijft.”

Laatste Nieuws

spot_img