dinsdag, juli 16, 2024
spot_img

Redders 5-jarig jongetje gehuldigd

Op woensdag 11 januari kreeg Ed Lugthart uit handen van locoburgemeester Daan de Haas  (Zuidplas) en burgemeester Pauline Bouvy-Koene een zilveren medaille omdat hij op zondag 21 augustus 2022 een 5-jarig jongetje uit de Hollandse IJssel redde. Ook ontving hij een getuigschrift van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Schipper van de Veerdienst Moordrecht – Gouderak, Willem Bojawal, kreeg een oorkonde voor zijn rol in deze reddingsactie die het leven redde van de 5-jarig Amir uit Gouderak.

Lugthart, inwoner van Moordrecht, zag die zondag het jongetje spelen langs de waterkant, ter hoogte van de Dorpsstraat in Gouderak.

Hij waarschuwde schipper Bojawal. Samen voeren ze met de pont onmiddellijk naar de overkant. Hier zagen ze nog net dat het jongetje onder water verdween. Lugthart bedacht zich geen seconde en dook het water in waarmee hij het leven van de kleine Amir redde.

De heer Volkert Teding van Berkhout, bestuurslid van Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, was ook aanwezig.

Locoburgemeester Daan de Haas: ‘Afgelopen zomer heeft onze inwoner Ed Lugthart met hulp van Willem Bojawal, schipper van de veerpont, een belangrijke heldendaad verricht. Door hun daadkrachtig optreden hebben zij de vijfjarige Amir uit Gouderak van de verdrinkingsdood gered. Vandaag kregen zij hiervoor een onderscheiding van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Een prachtige erkenning van hun heldendaad!

Burgemeester Bouvy: “Een held is iemand die geconfronteerd met gevaar of een ramp moed toont! U toonde moed. Het is heel bijzonder wat u heeft gedaan. U handelde en bleef niet toekijken. Dat u wel handelde en ook nog eens heel snel, heeft het leven gered van Amir.

Door snel naar de overkant te varen heeft ook de schipper een belangrijke rol gespeeld.

Dat is de reden waarom Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen ons heeft gevraagd u beiden vandaag te onderscheiden”.

Laatste Nieuws

spot_img