dinsdag, mei 28, 2024
spot_img

Kinderen van slachtoffers toeslagenaffaire krijgen hulp via gemeente

De Rijksoverheid is gestart met de ‘kindregeling’, bedoeld om kinderen van (erkende) slachtoffers van de toeslagenaffaire een geldbedrag toe te kennen. Ook komt er vanuit de gemeente hulp en is er een programma voor ‘emotioneel herstel’.

De Belastingdienst informeert de kinderen over deze regeling. Wel wordt opgemerkt dat niet alle kinderen een brief krijgen, bijvoorbeeld als ze pleegouders hebben (gehad), hun ouders zijn overleden of als ze geen BSN hebben.

Hulp wordt geboden via de gemeente via het Meldpunt Kinderopvangtoeslag. Het hulpprogramma wordt via de gemeente aangeboden. Vanwege privacywetgeving ontvangt de gemeente van de Belastingdienst geen namen en adressen van degenen die er recht op hebben. Deze kinderen moeten zich daarom zelf aanmelden voor hulp. Veel van hen zijn inmiddels volwassen. In Capelle wonen in ieder geval 284 volwassen kinderen van erkend gedupeerde slachtoffers, zo laat de gemeente weten.

Aanmelden bij het meldpunt kinderopvangtoeslag kan via meldpuntkinderopvangtoeslag@capelleaandenijssel.nl. Het Meldpunt krijgt ook graag een berichtje van de kinderen die geen hulp nodig hebben.

“Het leed dat is aangericht door de Toeslagaffaire is ongekend”

Wethouder Ans Hartnagel wil dat alle getroffen kinderen met deze hulp krijgen waar ze recht op hebben: ”Deze hulp, ook de financiële compensatie, is zo belangrijk; het leed dat is aangericht door de Toeslagaffaire is ongekend. De overheid heeft grote fouten gemaakt. Ouders en kinderen zijn daar het slachtoffer van geworden. Dat is heel erg.”

Hartnagel zegt veel heftige verhalen te hebben aangehoord: “Veel ouders en kinderen hebben veel stress gehad. En vaak ook geldproblemen. Soms was er te weinig geld voor verjaardagen en leuke dingen. Soms was er zelfs geen geld meer voor eten. Het is de hoogste tijd dat dit recht gezet wordt! We kunnen helpen met verschillende zaken. Bijvoorbeeld met geldproblemen of  als je niet lekker in je vel zit,  als je vragen hebt over inkomen of werk. Natuurlijk staan we ook voor je klaar als je gewoon een luisterend oor nodig hebt!”

Ouders (nog) niet erkend als slachtoffer?

Voor kinderen van ouders die (nog) niet als slachtoffer erkend zijn door de belastingdienst is er ook hulp. Voor kinderen onder de 18 jaar kan een ouder voor hulp mailen naar het meldpunt Kinderopvangtoeslag.

Kinderen van 18 jaar of ouder kunnen zelf contact opnemen met Welzijn Capelle op welzijncapelle.nu/aanmelden. Welzijn Capelle kan zelf hulp bieden of de juiste hulp vinden. Ook kunnen de volwassen kinderen de juiste hulp vinden via de Capelse wegwijzer.


Meer informatie staat op de website capelleaandenijssel.nl/kindregeling

Laatste Nieuws

spot_img