dinsdag, juli 16, 2024
spot_img

Capelse Esmeraldo B. krijgt twintig jaar celstraf voor moord

Esmeraldo ‘Raldo’ B., de Capellenaar die in Den Haag een voormalige vriend en zakenpartner doodstak, moet twintig jaar de cel in. Deze straf legde de rechtbank in Den Haag vandaag op. De straf is beduidend hoger dan wat het Openbaar Ministerie eiste.

De bewuste avond van 14 september 2021 wordt een portiek aan de Haagse Lindberghlaan opgeschrikt door schreeuwen van hulp. Bewoners die op het hulpgeroep afkomen, treffen de dodelijk gewonde Pablo Rodriguez Gomes aan bij zijn voordeur. De 46 steek- en snijwonden worden hem fataal.

Later die nacht meldt Capellenaar Esmeraldo ‘Raldo’ B. zich bij een politiebureau in Den Haag samen met het moordwapen en de portemonnee van het slachtoffer. Hij bekend de moord.

Drugstransport

Het drama zou zijn voortgevloeid uit een eerder mislukt drugstransport waardoor B. enkele jaren in de Zwitserse gevangenis heeft doorgebracht. De smokkel was in opdracht van zijn vriend en zakenpartner Pablo. Eenmaal uit de gevangenis was Raldo van mening dat Pablo hem geld schuldig was, maar daar wilde hij niks van weten. Als Raldo vervolgens denkt dat zijn vriend ook nog met zijn vriendin aan de haal is, groeit de woede.

De woede wordt Pablo uiteindelijk fataal. De rechtbank noemde tijdens de uitspraak de gebeurtenissen ‘zeer ingrijpend’ voor alle nabestaanden en betrokkenen. “Levens zijn ingrijpend en blijvend veranderd”, aldus de rechter.

Moord bewezen

Centraal stond de vraag of er sprake was van een vooropgezet plan of dat er werd gehandeld in een opwelling. Als de rechter alle feiten en gebeurtenissen opnoemt, blijkt dat Raldo al langere tijd wrok koesterde tegen Pablo. Zo verklaarde hij meermaals tegen mensen – waaronder tegen agenten – Pablo om het leven te gaan brengen. Het mes waarmee hij hem om het leven bracht kocht hij weken ervoor. Raldo had eigenlijk een vuurwapen willen kopen, maar had hiervoor het geld niet.

Dagenlang observeert Raldo zijn voormalige partner en komt er zo achter waar hij woont.
Op de avond van de steekpartij wachtte Raldo urenlang op een muurtje tegenover de woning, totdat hij zeker wist dat Pablo alleen thuis was. Zodra de deur werd geopend, stak hij tientallen keren in op het slachtoffer. Daarna ging hij de woning in om te zoeken naar geld. Hij vertrok uiteindelijk met de portemonnee van zijn slachtoffer. De rechter noemde het handelen van de man ‘meedogenloos’, ‘koelbloeding’ en ‘zelfzuchtig’.

Hoewel ook meerdere persoonlijkheidsstoornissen zijn vastgesteld, is het oordeel van deskundigen dat Raldo volledig toerekeningsvatbaar is geweest. Voor de rechtbank staat vast dat Raldo niet handelde uit een opwelling. De rechter oordeelt daarom dat moord bewezen is. Ook wordt B. schuldig bevonden aan diefstal.

Uitspraak

Twee weken geleiden eiste het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van tien jaar samen met tbs met dwangverpleging. De rechtbank, maar ook deskundigen, zien een tbs-maatregel niet als geschikte straf. Omdat er geen tbs-maatregel wordt opgelegd, valt de celstraf wel hoger uit.

De rechtbank heeft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twintig jaar opgelegd, met aftrek van het voorarrest. Naast de celstraf zijn verschillende schadevergoedingen aan nabestaanden toegekend.

Zowel Raldo als het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Laatste Nieuws

spot_img