donderdag, maart 28, 2024
spot_img

Zo maakte de Politie een einde aan de Capelse Bandenprikker

Een week lang was Capelle aan den IJssel in de ban van de Bandenprikker. Acht nachten lang sloeg de 34-jarige man toe in de Krimpenerwaard, Capelle en Rotterdam. Het was de Politie er alles aan gelegen om de dader zo snel mogelijk in te rekenen.

In de nacht van donderdag op vrijdag krijgt de Politie Haaglanden de eerste meldingen binnen over lek gestoken banden in Krimpen aan de Lek. Hoewel het vandalisme plotseling en verrassend is, kon niemand voorzien wat er de nachten erop zou gebeuren.

Ook in Krimpen is een bandenprikker actief (Foto: Ingezonden)
250 aangiftes

In de nachten erna blijkt dat de dader niet meer te stoppen is. De Capellenaar weet dagen- en nachtenlang uit handen van de politie te blijven. Zodra het donker werd, ging hij erop uit.

In de nacht van vrijdag op zaterdag slaat de bandenprikker voor het eerst toe in Capelle, in de wijk ‘s-Gravenland. Hij stak hier van meer dan twintig auto’s de banden lek. Vooral in de Paganinibuurt waren veel voertuigen het doelwit.

Bron foto: Politie

De daaropvolgende nacht verplaatst hij zijn “werkgebied” naar de Redebuurt en Kralingseveer. Door telkens van locatie te veranderen, weet de bandenprikker tot en met de nacht van donderdag 24 november op vrijdag 25 november uit handen van de Politie te blijven.

De Politie heeft van die periode 250 aangiftes van vernieling, waarvan er ruim 150 in Capelle aan den IJssel, ontvangen. Op de kaart hieronder is te zien in welke straten er elke nacht is toegeslagen.

Boeven vangen

Er wordt na de tweede nacht een Team Districtelijke Aanpak (TDA) opgetuigd. Officier van Dienst Martin van der Marel van het basisteam IJsselland krijgt de leiding voor de regie van de agenten op straat. Een mail wordt uitgestuurd met de vraag of er collega’s zijn die – naast hun gebruikelijke rooster – mee willen helpen om de boef te vangen.

Deze bereidheid blijkt waanzinnig groot, want hiervoor zijn ze toch bij de politie gekomen: het vangen van boeven. Tientallen politiemedewerkers staan vanaf dan elke avond klaar om op jacht te maken op de beruchte bandenprikker. Middels gemaakte afspraken worden agenten zowel opvallend als onopvallend de wijk ingestuurd. Lopend, met de fiets of met de auto.

Kat-en-muisspel

Hoewel de Politie van alles uit de kast trekt, van observatieteams, een speurhond en specialistische politieteams – in vaktermen het Team Parate Eenheid en Flexteam -, weet de bandenprikker toch toe te blijven slaan. De dader wordt daarbij dusdanig brutaal dat hij in de nacht van woensdag op donderdag – terwijl agenten buiten naar hem op zoek zijn – over het hek bij het politiebureau klimt en daar meerdere banden van dienst- en privé-voertuigen lekprikt.

Het was bizar om te zien hoe de verdachte uit het zicht wist te blijven, zo beaamt Van der Marel: “Zodra hij een auto hoorde, ging hij plat op de grond liggen, verschuilde zich tussen de auto’s en tijgerde door het gras. Hij kickte erop om steeds verder de grens op te zoeken en niet gepakt te willen worden”. In diezelfde nacht steekt hij op de Merellaan de straat tegenover het politiebureau van achttien auto’s de banden lek.

De motivatie om deze dader te pakken, wordt hierdoor onder agenten alleen maar groter. Opnieuw werd er gevraagd wie zich wilde inzetten om de bandenprikker te pakken. Beroepsagenten, rechercheurs en vrijwilligers blijven zich inzetten. Die man moet en zal gepakt worden.

Preventief Fouilleren

Vanwege het grote aantal vernielingen en de maatschappelijke onrust geeft burgemeester Peter Oskam toestemming om preventief te gaan fouilleren. Hierdoor krijgen agenten de bevoegdheid om personen die voldeden aan het mogelijke daderprofiel te fouilleren.

Agenten fouilleren een passant
“Deze man is onvoorspelbaar”

De politie kan de hulp van burgers goed gebruiken, maar benadrukt dat dit niet zonder risico is: De dader loopt in het donker met een behoorlijk scherp mes over straat. Een mes die hij mogelijk ook kan gebruiken tegen mensen. “Deze man is onvoorspelbaar”, zegt Van der Marel. Ook agenten worden geïnstrueerd om niet alleen op de man af te stappen, maar altijd samen.

Verdachte bijna in de boeien

Tijdens de dienst van donderdag op vrijdag lijkt het er even op dat de verdachte mogelijk niet op pad was gegaan. Er kwamen wel veel tips binnen samen met locaties waar getroffen voertuigen stonden, maar bij controle ervan bleek de schade al van eerder te zijn.

Rond 22.00 uur gaat dan de telefoon: de verdachte blijkt te hebben toegeslagen op het parkeerterrein van V.V. Capelle. Hoe kan dat nou? Agenten waren ruim aanwezig in de omgeving, en toch was hij niet gezien. Uit camerabeelden blijkt later dat hij al een tijdje aanwezig was, en in de menigte was opgegaan. Nietsvermoedende voetballers kwamen na training van een koude kermis thuis. Van meerdere scooters en auto’s waren de banden lekgestoken. Ook waren er ongemerkt meerdere fietsen in de sloot gegooid.

Die avond is de Politie nog meer gefocust op de plekken waar hij mogelijk zou kunnen toeslaan. Naarmate de nacht vordert en regent het steeds harder. Het blijft rustig en er zit niets anders op dan om voor het eind van de nacht de actie af te breken. Rond 03.00 uur vertrekken de meeste politiecollega’s naar huis.

Klapdag!

In de nacht van vrijdag op zaterdag moet het dan gaan gebeuren. Een team van meer dan 40 agenten staan die avond klaar om de verdachte te pakken. Inmiddels was een half uur voor de grote actie bekend wie de dader betreft. Het adres van de verdachte was inmiddels bekend, maar hij bleek niet thuis te zijn. Het vermoeden bestaat dat hij toch op straat is, onderweg naar zijn nieuwe slachtoffers.

Opnieuw trekken tientallen collega’s de wijken in, herkenbaar en onherkenbaar. Wijken waar al vaker was toegeslagen, worden zogenaamd “blauw” gekleurd. Dat betekent dat er meer politie dan normaal aanwezig is, om de verdachte een gebied in te sturen waar agenten het net kunnen sluiten.

Rond half tien vrijdagavond gaat op de meldkamer de telefoon. Een oplettende burger ziet een man die voldoet aan het signalement lopen, vanaf de Algerabrug in de richting van Krimpen aan de Lek. Tientallen agenten rukken meteen uit naar de laatstgenoemde locatie.

Ter hoogte van de begraafplaats Waalhoven loopt de verdachte over straat als hij wordt gezien. Nietsvermoedend wordt hij door agenten staande gehouden om mee te werken aan zijn aanhouding. Zonder veel moeite werkt hij mee aan zijn aanhouding. Hebbes! De man wordt ingerekend en naar het bureau gebracht. Agenten gaan nog op zoek naar lekke banden, maar deze worden niet gevonden. Het lijkt er dan ook op dat hij nog onderweg was naar de Krimpenerwaard.

Bekentenis

De verdachte, een 34-jarige Capellenaar, ontkent in het eerste verhoor dat hij achter het prikken zit. Toch wordt besloten de man langer vast te houden: hij voldoet aan het signalement en is duidelijk de persoon die te zien is op diverse camerabeelden. In het tweede verhoor zwicht hij en geeft toe dat hij de banden heeft lekgeprikt.

De advocaat van de verdachte zegt dat het goed is dat hij is aangehouden: “Als hij niet was gepakt, was hij niet gestopt.” Maar waarom hij dan al die banden lek heeft gestoken, dat is nog niet bekend. Het vermoeden bestaat dat de man psychotisch is geweest. De beruchte Capelse bandenprikker zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

Geslaagde actie

Martin van der Marel kijkt terug op een geslaagde actie. Ondanks de al hoge werkdruk binnen de politie hebben gigantisch veel collega’s met veel toewijding flink wat uren in de overwerk gewerkt om de verdachte tot stoppen te brengen. Zijn dank voor de bereidwilligheid hiervoor is groot. En uiteraard niet te vergeten, de oplettende burger met de Gouden Tip.

 

 

 

Laatste Nieuws

spot_img