donderdag, juni 20, 2024
spot_img

‘Orange the World’-vlag gehesen bij gemeentehuis op internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

Vrijdagochtend 25 november werd in Capelle de vlag van ‘Orange the World’ gehesen bij het gemeentehuis. Wereldwijd wordt deze dag aandacht gegeven aan geweld tegen vrouwen en meisjes.

In Capelle aan den IJssel is het hijsen van de vlag nog maar het begin. Tot en met 10 december, de internationale Mensenrechtendag, wordt extra aandacht gegeven aan het onderwerp.

Wethouder Ans Hartnagel (Integrale en Sociale Veiligheid): “Dagelijks worden veel vrouwen over de hele wereld slachtoffer van geweld. Ook heel dichtbij, bij ons in Capelle. Dat het nodig is hier aandacht voor te vragen vind ik vreselijk. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat geweld nooit maar dan ook nooit geoorloofd is. Maar helaas is de realiteit anders. In Capelle zeggen we NEE tegen geweld tegen vrouwen en meisjes!”

Word medestander

Tijdens de campagne wordt iedereen gevraagd medestander te worden van de slachtoffers. “Als we allemaal medestander zijn, kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen”, zo legt wethouder Eric Faassen (Jeugdzorg) uit. “Dat begint bij melders van geweld serieus te nemen, doen wat je kunt om voor een veilige omgeving te zorgen, taboes te doorbreken en mensen in je omgeving aan te spreken op hun gedrag. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

Je kunt aangeven om medestander te worden door de ‘pledge’ te tekenen op orangetheworld.nl. Met het ondertekenen van de medestander pledge geef je aan je te willen inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.

De handen uit de mouwen

“In Capelle praten we niet alleen, we doen ook!”, aldus wethouder Hartnagel. “We hebben keihard gewerkt om de Veilige Veste van Fier een plek te bieden. Zij vangen jonge slachtoffers van seksueel misbruik op en geven hen een veilige, stabiele woonomgeving met intensieve begeleiding. En de trainingen van Welzijn Capelle helpen om geweld te voorkomen.”

De training ‘Krachtige vrouwen’ van Welzijn Capelle is speciaal voor vrouwen die slachtoffer zijn of dreigen te worden en helpt hen weerbaar(der) te worden. Ook voor de plegers biedt Welzijn Capelle een training: ‘Niet meer door het lint’. Hiermee worden handvatten geboden voor zowel slachtoffers als daders om geweld te voorkomen.

2Doc Belaagd!

Op donderdag 8 december is de voorpremière van 2Doc Belaagd! te zien in CAPSLOC. Veilig Thuis Rotterdam-Rijnmond organiseert samen met deelnemende gemeenten deze voorpremières, waaronder die in Capelle.

In de documentaire van Nan Rosens vertellen vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, tijdens het uitgaan of thuis. Kaarten voor de voorpremière zijn gratis te verkrijgen via capsloc.nl.

Laatste Nieuws

spot_img