vrijdag, juni 21, 2024
spot_img

Gemeente gaat speciale parkeervakken maken voor deelscooters na klachten

Er komen speciale parkeerplekken voor deelscooters. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten aan de gemeenteraad. De parkeerplekken volgen na de klachten over overlast door de deelscooters die soms overal en nergens worden neergezet. Door de handhaving is nu ook al de eerste boete uitgedeeld.

Toen de proef met de deelscooters in Capelle startte, vreesde veel Capellenaren dat de scooters op plekken werden neergezet waar ze niet horen. Nu de proef een maand bezig is blijkt inderdaad dat de scooters worden geparkeerd op bijvoorbeeld de stoep. De gemeente wil daarom tegen de kerst de speciale parkeerplekken voor de scooters hebben gerealiseerd. 

De proef is volgens de gemeente tot nu toe wel succesvol. Bij de gemeente zijn in de eerste twee weken bijna honderd klachten binnengekomen. Dat zou in lijn zijn met de verwachten. Aanbieders Felyx en Check hebben ook laten weten tevreden te zijn. GO Sharing heeft echter besloten met de proef te stoppen omdat volgens hen het gebruik van de scooters nog te laag is. 

Buurthubs

De gemeente wil gaan werken met zogenoemde buurthubs. Die parkeervakken kunnen worden aangegeven via een app of fysieke belijning op straat. Aanbieder Check heeft de gemeente advies gegeven. In dat advies staat dat er zo’n vijftig parkeerplaatsen in Capelle moeten komen. Dat betekent dat er elke 400 meter een buurthub is. 

Ook wil Check dat er duidelijke belijning en borden moeten komen op de plekken waar de scooters mogen staan. Daarnaast wil het bedrijf dat er een ‘goede afstemming met omwonenden’ komt. Het deelscooterbedrijf zegt dat dit kan bijdragen aan het draagvlak voor de scooters. 

Kerst

Het is nog onduidelijk of de gemeente het advies van Check gaat overnemen. Maar er moeten in ieder geval parkeervakken komen bij onder andere Winkelcentra De Koperwiek en De Terp en bij het IJsselland Ziekenhuis. Die speciale vakken moeten er voor kerst komen. 

Capellenaren kunnen over de parkeervakken voor deelscooters meedenken. In de komende twee weken moet duidelijk worden waar de buurthubs precies komen. De gemeente gaat dan een concept hub kaart publiceren. Inwoners kunnen na de publicatie digitaal een reactie geven op de conceptkaart. 

Laatste Nieuws

spot_img