dinsdag, juli 16, 2024
spot_img

Gemeente start ‘winteroffensief’ tegen hoge energiekosten van Capellenaren

Met de winter in het vooruitzicht en de stijgende energieprijzen start de gemeente het ‘Capelse Winteroffensief’, zoals ze het zelf noemen. Hiermee willen de Capellenaren met een lager inkomen, maar met hoge energiekosten en een slecht geïsoleerde woning, verder helpen met het besparen op energie en kosten.

“Naast het prijsplafond van het Rijk is meer nodig”, zo start de gemeente hun boodschap. Wethouder Sjoerd Geissler (energiearmoede) legt verder uit: “Van het Rijk hebben we geld gekregen om mensen te helpen met energie besparen. We hebben ruim een miljoen euro beschikbaar om inwoners met een laag inkomen en een slecht of matig geïsoleerde woning helpen. Dit Winteroffensief is de uitvoering van het actieplan Energiearmoede dat we in 2021 samen met de raad hebben opgesteld. Niemand mag in de kou zitten!”

Het geld wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, aldus wethouder Geissler: “Denk aan hulp en goed advies bij mensen thuis. Zoals een energiecoach en klushulp bij het aanbrengen van bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips, waterbesparende douchekoppen en LED-lampen. We willen ook afspraken maken met verhuurders van woningen. We kunnen meebetalen aan (grotere) maatregelen voor sociale huurwoningen, zoals isoleren van de woning. Zo kan de energierekening omlaag en blijft de huur gelijk.”

Klus-vouchers voor woningeigenaren

Mensen met een eigen huis worden ook geholpen. De gemeente start een proef met een ‘klus-voucher’: “Mensen kunnen die gebruiken voor woningisolatie. Verder gaan we VvE’s helpen met een onderzoek van hun woningen. Ze krijgen advies over de beste acties om energie te besparen. Veel mogelijkheden dus, voor een grote groep mensen.”

Winteroffensief-campagne

Binnenkort start de gemeente een campagne voor het Capelse Winteroffensief. Daarbij worden inwoners verder geïnformeerd over alle maatregelen. Deze informatie wordt ook gepubliceerd op capelleaandenijssel.nl, duurzaamcapelle.nl en de social media-kanalen. Ook zegt de gemeente in de wijken contact te zoeken met bewoners: “Dat kan zijn via de woningcorporatie, Huizen van de Wijk en aanbelacties.”

Laatste Nieuws

spot_img