dinsdag, juli 16, 2024
spot_img

Streekmuseum Krimpenerwaard wint Erfgoedparel 2022

Het Streekmuseum Krimpenerwaard heeft de Erfgoedparel 2022 in ontvangst mogen nemen met het project Istori-istori Maluku. De vakjury noemde het Krimpense museum een ‘voorbeeld’ voor erfgoedinstellingen.

De Erfgoedparel is een teken van waardering voor het werk dat vrijwilligers doen bij musea, archieven, molens, kastelen of andere erfgoedinstellingen in Zuid-Holland. De prijs is een initiatief van Erfgoedhuis Zuid-Holland en mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

De Erfgoedparel werd uitgereikt tijdens de Erfgoeddag in het Alphense Archeon. In totaal waren er dertig genomineerde instanties. Op 18 oktober werden de vijf finalisten bekend gemaakt. Zij streden voor twee Erfgoedparels: de vakjury- en publieksprijs.

Nieuwe verhalen vertellen

De juryprijs is gewonnen door Streekmuseum Krimpenerwaard met het project Istori-istori Maluku. Deze tentoonstelling en de totstandkoming met vrijwilligers kon rekenen op veel waardering van de vakjury:

“Zowel de regie als de deskundigheid is bij de doelgroep gelegd, met als resultaat een goede dialoog tussen vrijwilligers en instelling. Hierdoor ontstond alle ruimte voor het betrekken van een nieuwe lokale erfgoedgemeenschap.”

Volgens de jury is hiermee een voorbeeld gecreëerd voor hoe een erfgoedinstelling in kan spelen op de maatschappij, nieuwe verhalen kan vertellen, én ruimte kan geven aan achterliggende gevoeligheden.

Publieksprijs voor gemeente Brielle

De gemeente Brielle won de publieksprijs met de herbestemming van het kruitmagazijn op de vesting van Brielle.

Beide winnaars ontvangen een geldbedrag van €2000,- en een speciaal ontworpen beeld.

Laatste Nieuws

spot_img