dinsdag, juli 16, 2024
spot_img

Ondernemer op straat na vondst cocaïnewasserij bij buurman

De eigenaar van het bedrijf Greazy Customs voelt zich in de steek gelaten door de gemeente Zuidplas. Die besloot een week geleden om een bedrijfspand aan de Albert van ’t Hartweg in Nieuwerkerk aan den IJssel te sluiten na de vondst van een cocaïnewasserij. Ook andere ondernemers die niks met drugslab te maken hebben, moeten daardoor weg.

De zon is nog niet op als agenten op 18 oktober het bedrijfspand binnenvallen naar aanleiding van ‘een melding’. In een deel van het pand treffen agenten een drugslab aan, waar cocaïne wordt geproduceerd. Dit laatste wordt pas bekend gemaakt, als de burgemeester op 24 oktober besluit het pand ‘bestuurlijk te sluiten’.

Michael Jansen is eigenaar van het bedrijf Greazy Customs en zit eveneens in het pand gevestigd. Hij is de ‘buurman’ van de ruimte waar het drugslab is opgerold. Het is al schrikken als de politie de inval doet, maar de schok wordt nog groter als afgelopen week handhavers bij het bedrijf komen met de mededeling dat het gehele pand, en dus ook het bedrijf van Michael, voor een jaar wordt gesloten op last van de gemeente.

Reactie gemeente Zuidplas

De gemeente Zuidplas laat aan onze redactie weten dat de bestuurlijke sluiting zich richt op het pand en diens eigenaar/verhuurder. Om ‘moverende redenen’ is besloten het gehele pand te sluiten. Verder betreurt de gemeente de consequenties van de huurder, maar ziet zich niet verantwoordelijk: “Dit raakt de civiele rechtsverhouding tussen de verhurende en de hurende partij(en).”

De gemeente zegt de huurder tegemoet te zijn gekomen: “Er is met de huurder meegedacht om deze een uitzonderingstermijn te geven op het besluit het pand te sluiten. Die termijn is bedoeld de huurder ruimte te geven andere huisvesting te zoeken en bedrijfsmateriaal te verhuizen. Dit is niet verplicht, maar is redelijkerwijs wel toegekend”, aldus een woordvoerster van de gemeente Zuidplas.

‘Officieel niets gehoord’

Het reactie van de gemeente staat haaks op de verklaring van de ondernemer. Deze geeft aan dat er twee handhavers langs zijn gekomen met de mededeling, maar ‘officieel niets [heb] gehoord van de gemeente of de burgemeester’.

Daarentegen geeft Michael aan de sluiting zelf wel te begrijpen. Hij respecteert dat de gemeente ingrijpt om ondermijnende criminaliteit te weren, en het pand wordt gesloten. “Echter is het voor mijn bedrijf niet zo makkelijk om zo snel een andere locatie te vinden.”

Grote financiële klap voor het bedrijf

Op de vraag waar hij nu naartoe gaat verhuizen, klinkt hij teleurgesteld. Hij legt uit dat het verhuizen van het bedrijf, en het vooruitbetalen van de huur, hem ongeveer 20.000 euro gaat kosten. “Een grote financiële klap voor het bedrijf.”

Het bedrijf Greazy Customs wilde het liefste in Zuidplas blijven, onder meer vanwege het klantenbestand. In de gemeente Zuidplas zijn echter geen bedrijfsruimten te vinden die aan de eisen van het pand voldoen. Je hebt het al snel over honderden vierkante meters aan productieruimte en kantoren. Greazy Customs doet onder andere car-wrapping en andere werkzaamheden in de reclamebranche. Auto’s moeten op de bedrijfslocatie in de loods geparkeerd kunnen worden om ze te bestickeren.

Michael Jansen heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen om te kijken of juridisch het handelen van de gemeente wel klopt. Een schadevergoeding verhalen wordt lastig, doordat de foute buurman waarschijnlijk al lang en breed is vertrokken.

Steunactie

Afgelopen week staat het gehele bedrijf in het teken van de verhuizing. Van werken komt momenteel niets meer terecht. Er is inmiddels een steunactie opgezet om het bedrijf een steuntje in de rug te geven of zo kunnen helpen bij de verhuizing. Maar waar naartoe? Dat is nog even de vraag.

Laatste Nieuws

spot_img