donderdag, juni 20, 2024
spot_img

Opgelet: wintertijd gaat komende nacht in

In de nacht van zaterdag op zondag 30 oktober gaat de klok een uur achteruit. Dan gaat namelijk weer de wintertijd in.

Wintertijd gaat standaard in tijdens het laatste weekend van oktober. Om 03.00 uur gaat de klok een uur achteruit naar 02.00 uur. Dat betekent een uurtje extra uitslapen. Ook betekent dat voor het gevoel dat het in de ochtend eerder licht is en in de avond eerder donker.

Veel moderne klokken en apparaten, zoals bijvoorbeeld op je telefoon, springen automatisch over op wintertijd. Oudere, analoge en simpelere apparaten moet je handmatig nog verzetten, dus wees daarop bedacht.

Afschaffing

In 2019 had de Europese Unie een voorstel gedaan om het verzetten van de klok te beƫindigen. Uit een peiling van miljoenen Europeanen bleek ook dat de overgrote meerderheid zich hieraan stoort.

In theorie zou in 2021 een einde worden gemaakt aan de winter- of zomertijd, maar omdat landen er niet uit kwamen welke van de twee moest worden afgeschaft, is dit er tot dusver dan ook nog niet van gekomen.

Laatste Nieuws

spot_img