vrijdag, juni 21, 2024
spot_img

Succesvolle scholenstrijd tegen elektronisch afval

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van meerdere basisscholen uit de gemeenten Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 23.245 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt het hergebruikt en gerecycled. Basisschool Sint Josefschool uit Moordrecht is met 3.292 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. De organisatie van de E-waste Race en Cyclus overhandigde donderdag 20 oktober de prijs aan de trotse school.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot tablet – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

De E-waste Race in de gemeenten Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas is een initiatief in samenwerking met Cyclus. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke (mobiele) milieustraat

Laatste Nieuws

spot_img