dinsdag, juli 16, 2024
spot_img

Klokkunstwerk ‘Vrijheid kent geen tijd’ onthuld op Raadhuisplein

Burgemeester Vroom en kunstenares Nora van Krimpen hebben dinsdagmiddag het klokkunstwerk ‘Vrijheid kent geen tijd’ onthuld op het Raadhuisplein. Het werk is gemaakt in het kader van 75 jaar vrijheid, maar de realisatie ervan liep vanwege corona vertraging op.

De gemeente laat weten dat het al langer hun wens was om een klok terug te brengen op het Raadhuisplein. Het idee ontstond om deze het thema ‘vrijheid’ te geven, waarna een commissie werd opgesteld om het project verder in banen te leiden.

Een commissie met een vertegenwoordiger van de welstandscommissie, de architect van het raadhuis, een oud-lid van de werkgroep kunstzaken en de burgemeester beoordeelden de inzendingen. Studio Ignor, een Krimpens kunstenares, werd gekozen tot winnaar.

Rust en samenhang

Het kunstwerk is opgebouwd uit rechthoekige vormen die overeenkomen met die van het raadhuis. De gekozen materialen komen terug in het plein. Ze zijn in harmonie met de kleuren van het raadhuis. Hiermee gaat het werk niet alleen een directe relatie aan met het raadhuis. Maar bovendien zorgt het kunstwerk voor meer rust en samenhang op het plein.

Het vaste kunstwerk is 3.30 meter hoog met in de top 3 sculpturen. Deze abstracte figuren associëren met vogels, maar ook met de 3 Krimpense manen. Het werk wordt in de avond verlicht. De uurwerken en de platen met de tekst ‘Vrijheid kent geen tijd’ worden van binnenuit aangelicht.

Gedicht

De recent verkozen Polderdichter Jorris Hoste droeg onderstaand gedicht voor ter gelegenheid van de onthulling.

Laatste Nieuws

spot_img