donderdag, juni 20, 2024
spot_img

College biedt conceptbegroting 2023 aan gemeenteraad

Vrijdag 14 oktober heeft het college de conceptbegroting voor 2023 aangeboden aan de gemeenteraad. Wethouder Rik van Woudenberg (financiën) ziet grote uitdagingen voor de gemeente: “we doen er alles aan om Capellenaren een extra steuntje in de rug te bieden het komende jaar.”

Het college heeft plannen met alle verwachtte kosten en inkomen voor 2023 opgenomen in de conceptbegroting. Deze is aangeboden bij de gemeenteraad die komende weken zich over alle details zal buigen. De gemeenteraad behandelt de begroting op 31 oktober en 1 november in de commissies. Op 14 november spreekt de raad zich uit over de begroting en zal stemmen over een definitieve goedkeuring.

Onzekere tijden

Volgens het college leven we momenteel ‘in een bijzondere onzekere tijd waarbij Capellenaren de crisis dagelijks voelen, vooral op financieel vlak met hoge inflatie, duurdere boodschappen en torenhoge energierekeningen’. Wethouder Financiën Rik van Woudenberg ziet dan ook ‘grote uitdagingen voor de gemeente’.

Speerpunten

De financiële onzekerheden is tegelijkertijd ook een van de speerpunten van het college. Zo valt op te maken dat het college een eenmalige financiële tegemoetkoming wil realiseren voor alle Capelse huishoudens. Hoe deze eruit zal komen te zien, is nog niet duidelijk.

Het college wil ook inzetten op meer veiligheid en leefbaarheid. Zo wil het college meer handhavers op straat en moet er geïnvesteerd worden in de buitenruimte en in sport. Denk aan veiligere en comfortabele fietspaden, maar ook een groenere en verzorgde buitenruimte. Daarnaast moeten er ook meer KinderLabs geopend worden, als het aan dit college ligt.

Ook de woningmarkt blijft de nodige aandacht krijgen. De gevolgen van de oververhitte woningmarkt baart het college zorgen en is een belangrijk speerpunt van het beleid van het college. De wethouder Financiën: “We gaan stevig verder met het realiseren van woningbouw, goede fietsverbindingen en meer en mooier groen in alle wijken in Capelle.”

Begroting online inzien

De conceptbegroting is openbaar en in te zien via de Begrotingsapp van de gemeente. Deze is te bezoeken via capelleaandenijssel.begrotingsapp.nl.

De conceptbegroting in hoofdlijnen (aangeleverd door gemeente)

 

Laatste Nieuws

spot_img