donderdag, juni 20, 2024
spot_img

Havensteder gaat versneld woningen met rood energielabel isoleren

Havensteder wil in 2028 geen woningen meer bezitten die slecht zijn geïsoleerd. Dit houdt in dat ze versneld aan de slag gaan om woningen beter te isoleren die nog een rood energielabel (E, F of G) hebben. In Capelle aan den IJssel gaat het om 1748 woningen van Havensteder die niet goed genoeg zijn geïsoleerd. 

Havensteder is in de regio Rotterdam verhuurder van 40.000 sociale huurwoningen. In deze woningen wonen voornamelijk huurders met een laag inkomen. Huishoudens bij wie het al knelt of gaat knellen bij het betalen van de vaste lasten.

Woordvoerster Danielle Rungs zegt tegen onze redactie dat Havensteder het duurder worden van de boodschappen en de hoge energierekening niet kunnen oplossen. Wel kan Havensteder starten met het versneld isoleren van woningen. Havensteder gaat versneld aan de slag met het isolatieprogramma, waarbij de slechts geïsoleerde woningen naar voren worden gehaald.

In Capelle aan den IJssel staan 1748 woningen van Havensteder met slecht energielabel. Om precies te zijn 1099 E-labels, 542 F-labels en 107 G-labels. Dit houdt in dat Havensteder versneld zal starten met de woningen van G-labels en vervolgens de F-labels. Met het versnellen van het isolatieprogramma worden per jaar 1200 woningen geïsoleerd.

Kleine maatregelen

Huurders die last hebben van kou- en tochtklachten worden verzocht om contact op te nemen met Havensteder. De woningcorporatie doet er alles aan om deze huurders kleine maatregelen op kosten van Havensteder uit te laten voeren. Het gaat daarbij om het plaatsen van tochtstrippen bijvoorbeeld. Ook kunnen zij advies geven om op een juiste manier te ventileren. Wanneer je goed ventileert, wordt een woning gemakkelijker warm en verbruik je minder energie.

Warm incasseren

Havensteder vraagt bewoners ook om bij (dreigende) betalingsproblemen snel met Havensteder contact te laten opnemen. “We vinden het belangrijk om het gesprek over betalingsachterstanden persoonlijk te voeren. Wij zijn bovendien soepel in het treffen van een betalingsregeling, bieden verschillende betaalmogelijkheden en kijken verder dan alleen de huurschuld.” zegt woordvoerster Danielle Rungs van Havensteder.

Huurverlaging

In de Tweede Kamer is een motie ingediend en aangenomen waarbij huurders van woningen met een E-, F- of G-label financieel door de verhuurder gecompenseerd moeten worden. Volgens Havensteder heeft een dergelijke maatregel een averechts effect omdat er netto onder aan de streep weinig verschil zal zijn met het huidige huurbedrag. Dat komt omdat eventuele toeslagen ook naar beneden zullen gaan bij lagere huurprijzen.

Ook zorgt een huurverlaging voor minder inkomsten bij woningcorporaties. Deze inkomsten worden momenteel hard gebruikt om woningen versneld te isoleren. De maatregel over huurverlaging wordt nu verder uitgewerkt. Havensteder zal daarin de landelijke afspraken volgen.

 

Laatste Nieuws

spot_img