donderdag, juni 20, 2024
spot_img

Deelscooters vanaf komende week ook in Capelle aan den IJssel

Vanaf komende maandag is het mogelijk om in Capelle aan den IJssel gebruik te maken van elektrische deelscooters. De gemeente laat weten een proef te starten met 150 deelscooters van de bedrijven Check, Felyx en GO Sharing.

Deelscooters zijn in veel steden al niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Vanaf komende week zijn ze dus ook in Capelle te vinden en te gebruiken. De gemeente benadrukt dat het nog gaat om een pilot, zo legt wethouder Rik van Wouderberg (verkeer en vervoer) uit: “Duurzame deelscooters zijn zeker bij jongeren populair. Maar kris-kras geparkeerde deelscooters zorgen ook voor ver-rommeling op straat. Dat willen we absoluut niet in Capelle. Als blijkt dat het een puinhoop op straat wordt stoppen we direct.”

De deelscooters mogen in heel Capelle gebruikt en geparkeerd worden, op een aantal uitzonderingslocaties na. Er wordt ‘niet-parkeerzones’ ingesteld, zoals bijvoorbeeld het Schollebos of schoolpleinen. Ook komen er speciale parkeerzones, zodat drukkere gebieden straks niet volstaan. Een gebruiker van een deelscooter kan de rit dan niet zomaar beëindigen. Via de app van de aanbieder kunnen de gebruikers duidelijk zien waar de scooters wel of niet geparkeerd mogen worden.

“Hinder, overlast en onveilige situaties willen we voorkomen”

De wethouder weet uit ervaringen van andere gemeenten dat deelscooters overlast kunnen veroorzaken. “Hinder, overlast en onveilige verkeerssituaties willen we voorkomen. Samen met de aanbieders doen we er alles aan dat te voorkomen. We wijzen locaties aan waar niet geparkeerd mag worden en we leggen op speciale plekken ook parkeervakken voor de scooters aan. Klachten worden binnen 24 uur afgehandeld en defecte of verkeerd geparkeerde scooters worden binnen 24 uur weggehaald.” De deelscooterbedrijven delen ook boetes uit als rijders zich niet aan de regels houden.

Proef duurt tot zomer 2023

De proef in Capelle duurt tot en met de zomer van 2023, waarna een definitief besluit volgt. Wethouder Van Woudenberg denkt dat de proef vooral interessant is, maar deelt vooraf wel een waarschuwing uit: “De deelscooters van Check, Felyx en GO Sharing die vanaf maandag beschikbaar komen zijn interessant voor jongeren. Ik druk alle gebruikers alleen wel op het hart om zorgvuldig met het gebruik om te gaan. Onveilige situaties, verdwaald geparkeerde scooters en gedoe op straat accepteren we niet. Dan is de proef snel ‘einde oefening’ ”.

Onze redactie vroeg ook of er bij een eventueel succes van de proef ook verder gekeken wordt naar andere vervoersmiddelen. Dit sluit de gemeente niet uit: “Deze pilot is nu gericht op scooters, maar het is zeker niet uitgesloten dat er in de toekomst, denk ook aan bijvoorbeeld het Rivium, er andere concepten komen. Denk daarbij aan deelauto’s of deelfietsen.”


Meld overlast

Capellenaren die overlast ervaren, of verkeerd geparkeerde of gevallen scooters in de stad signaleren, kunnen dit online melden bij de aanbieders: Check, Felyx en GO Sharing. Bewoners kunnen ook online een melding doen of telefonisch contact opnemen via telefoonnummer 14 010 bij de gemeente Capelle aan den IJssel.

Meedenken?

Inwoners die willen meedenken over deelscooters in Capelle, kunnen op twee momenten hun mening geven via een enquête. In december 2022 en in juli 2023 worden de meningen en ervaringen van bewoners onderzocht. De resultaten van deze enquêtes worden meegenomen in de evaluatie van de pilot.

Interesse? Stuur een mail naar deelscooters@capelleaandenijssel.nl.

Laatste Nieuws

spot_img