donderdag, juni 20, 2024
spot_img

Gepeperde rekening voor brokkenpiloot na doorrijden ongeluk Burgemeester van Beresteijnlaan

Een automobilist heeft zaterdagavond voor flink wat schade gezorgd op de Burgemeester van Beresteijnlaan in Capelle aan den IJssel. De automobilist reed met zijn auto tegen de verkeersbordjes die de rijbaan moeten scheiden ter hoogte van de verkeersdrempels.

De automobilist reed met zijn zwaarbeschadigde voertuig door tot de stopplaats voor bussen en besloot om verder te rijden. Hij liet daarbij een kilometerslang spoor van olie achter.

Oliespoor

Politieagenten hadden inmiddels de ravage ontdekt en troffen op de plek van het ongeval ook het kenteken van de auto aan. Hierna hoefden zij alleen nog maar het spoor over deĀ Burgemeester van Beresteijnlaan – Aida – Stationsplein – Burgemeester van Dijklaan – Beatrijs Erf – Kleine Inez Erf – Granida Erf tot aan de Kringdans te volgen. Hier werd een Volkswagen Caddy met flinke schade aan de voor- en onderzijde aangetroffen.

De politie is aan de deur geweest bij de verdachte, maar deze was in eerste instantie niet thuis. Het onderzoek loopt nog.

De betrokken auto

Misdrijf

Het doorrijden na een ongeluk wordt bestempeld als een misdrijf. Volgens artikel 7 van de Wegenverkeerswet is wegrijden van een ongeluk namelijk strafbaar. Dat geldt niet alleen als er iemand gewond raakt of overlijdt, maar ook als er alleen blikschade is.

Doorrijders na ongelukken weten over het algemeen dat ze fout zitten. Bijvoorbeeld omdat ze gedronken hebben, of niet verzekerd zijn. Waarom deze bestuurder is doorgereden is nog niet bekend.

Wanneer iemand zich binnen 12 uur meldt na het veroorzaken van een ongeluk is er nog niets aan de hand. Dat geldt alleen als er geen sprake is van slachtoffers of een gevaarlijke situatie die wordt achtergelaten, waardoor letsel kan ontstaan.

De maximale straffen lopen op van een geldboete tot 8100 euro, een gevangenisstraf tot drie maanden, of vijf jaar je rijbewijs kwijt.

Opruim- en herstelkosten

De gemeente mag kosten die gemaakt worden na een ongeluk verhalen op de dader. Schade aan wegmaterieel en reinigingskosten voor bijvoorbeeld de olie op het wegdek worden verhaald bij de verzekeraar van het betrokken voertuig. Aangezien de bestuurder is doorgereden moest er een groot stuk asfalt worden gereinigd, dit loopt tot in de duizenden euro’s zegt woordvoerder Bert Tielemans van de gemeente Capelle aan den IJssel. Ook de kosten voor het vervangen van de verkeersborden wordt in rekening gebracht.

Gereinigd

Direct na het ongeval heeft de gemeente een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf opgeroepen. Deze zijn kort na het ontdekken van het 2,5 km lange oliespoor begonnen met het reinigen van het wegdek. De weg is schoon, maar het spoor kan nog enkele maanden zichtbaar zijn. Het slijten is afhankelijk van de weersomstandigheden.

 

Laatste Nieuws

spot_img