dinsdag, juli 16, 2024
spot_img

Meer huur- en koopwoningen voor eigen inwoners Zuidplas door huisvestingswet

CDA Zuidplas vraagt aandacht voor de huisvestingswet, waarin de mogelijkheid geboden wordt om in de toekomst meer huur- en koopwoningen toe te wijzen aan de eigen inwoners en mensen met een cruciaal beroep.

Naar aanleiding hiervan heeft het CDA schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.

De huisvestingswet van minister Hugo de Jonge is op dinsdag 13 september naar de Kamer gegaan. De nieuwe wet biedt gemeenten meer ruimte om huizen toe te wijzen aan eigen inwoners. Dit geldt voor zowel huur- als koopwoningen.

De huidige wet geeft gemeenten al de mogelijkheid om huurwoningen toe te wijzen aan mensen die een economische of maatschappelijke binding hebben met de plaats. Alleen mag nu slechts een kwart van het aanbod worden gereserveerd voor inwoners van de eigen gemeente. Dat wordt straks de helft. Daarnaast mogen gemeenten straks ook koopwoningen reserveren voor hun eigen inwoners. Nu geldt die mogelijkheid alleen voor huurwoningen.

De wetswijziging moet volgend jaar al ingaan. Alhoewel de wet eerst nog moet worden aangenomen in de Tweede en Eerste Kamer, vindt de CDA-fractie het cruciaal alvast aan de slag te gaan met het voorstel. De huisvestingswet geeft namelijk een positieve impuls aan de leefbaarheid van onze dorpen.

Het CDA wil daarom nu al naar de mogelijkheden kijken en plannen maken. Zodat de gemeente in de startblokken staat zodra de wet van kracht is en dan direct in kan spelen op de nieuwe mogelijkheden.

Laatste Nieuws

spot_img