dinsdag, juli 16, 2024
spot_img

WOZ-waarde woning op recordhoogte

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in het afgelopen jaar fors gestegen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat de gemiddelde WOZ-waarde van een woning op 315.000 euro ligt. Dat is 8,6% meer dan in 2021, toen waren de WOZ-waardes ook al flink gestegen.

WOZ staat voor ‘Waardering Onroerende Zaken’ en waardeert de waarde van woningen of ander onroerend goed. De WOZ-waarde van een woning bepaalt hoeveel belasting je als eigenaar moet betalen.

De gemeente bepaalt aan de hand van de WOZ-waarde hoeveel onroerendzaakbelasting je moet betalen, bij het waterschap betaal je ook belasting naar gelang de hoogte van je WOZ-waarde. Ook de belastingdienst komt om de hoek kijken, daar betaal je belasting voor het eigenwoningforfait.

Stijging in Rotterdam het sterkst

Van de vier grootste steden steeg de WOZ-waarde in Rotterdam het sterkst. Daar nam de WOZ-waarde met 11,4% toe.

Deze stijging zien we ook in de randgemeenten Capelle aan den IJssel (9,8%) een woning had in 2021 een gemiddelde waarde van 246.000 euro, dat ligt nu op 270.000 euro. De gemiddelde waarde voor een woning ligt daarmee wel lager dan de 315.000 euro die gemiddeld voor een woning wordt betaald.

Krimpen aan den IJssel kende een stijging van 9,3%. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op 316.000 euro, in 2021 was dat 289.000 euro.

In de gemeente Zuidplas steeg de WOZ-waarde het minst, daar kwam 7,9% groei naar boven. Woningen hadden in 2021 een gemiddelde WOZ-waarde van 317.000 euro, in 2022 is dat 342.000 euro.

In Gouda steeg de WOZ waarde bovengemiddelde, daar konden huiseigenaren rekenen op een stijging van 13,5%. In 2021 was de gemiddelde waarde 245.000 euro, in 2022 is dat 278.000 euro.

Koopwoningen het duurst in Zuidplas

Wil je in de gemeente Zuidplas een koopwoning bemachtigen, dan moet je flink de portemonnee trekken. De WOZ-waarde loopt altijd achter op de daadwerkelijke woningprijzen in de markt. Dat woningen duurder zijn in Zuidplas komt mede doordat er relatief veel laagbouw is. Hierdoor neemt de gemiddelde WOZ-waarde flink toe. Ditzelfde is ook het geval in Krimpen aan den IJssel, hier zijn ook meer eengezinswoningen aanwezig. In Capelle aan den IJssel is er relatief veel hoogbouw. Appartementen zijn doorgaans minder waard dan een huis met een tuin.

 

 

Laatste Nieuws

spot_img