donderdag, juni 20, 2024
spot_img

Gemeente gaat bermen extra maaien tegen natuurbranden en barbecueverbod rond Schollebos

De gemeente begint zaterdag op verschillende plekken in Capelle met het extra maaien van de bermen langs wegen. Dat gebeurt naar aanleiding van een oproep van de landelijke brandweer. Het is op dit moment zo droog dat elk brandje een grote natuurbrand kan veroorzaken. Ook wordt er opgeroepen om niet te gaan barbecueën in het Schollebos. 

De gemeente gaat zaterdag rond het Schollebos, op verschillende plekken in de wijk Fascinatio en langs de Abram van Rijckevorselweg beginnen met extra maaien. “Dit om kwetsbare natuur te beschermen nu brandgevaar op de loer ligt door de extreme droogte”, bevestigt een woordvoerder aan Capelle Vandaag.

Naast dat de gemeente morgen begint met het maaien van de bermen bij natuurgebieden, zal maandag ook worden gekeken of er op andere plekken in Capelle bermen moeten worden gemaaid. 

Barbecueverbod in natuurgebieden

De gemeente heeft daarnaast besloten om een barbecueverbod in te stellen rond het Schollebos. Handhavers gaan daar ook borden ophangen om dat duidelijk te maken. In het Schollebos staan normaal barbecues waarvan Capellenaren gebruik kunnen maken. “Maar omdat het zo droog is daar roepen we de mensen op om daar nu geen gebruik van te maken”, laat de woordvoerder van de gemeente weten.

Barbecueën in eigen tuin mag wel, maar ‘de gemeente roept iedereen op uiterst voorzichtig te zijn met vuur, barbecueën in de tuin en uiteraard sigarettenpeuken’. “Een flinke bermbrand of brand in het Schollebos kan enorme gevolgen voor mens, dier en natuur hebben.”

Oproep brandweer

De extra maatregelen komen na een spoedoproep van de landelijke brandweer aan Rijkswaterstaat, alle gemeenten en provincies. De bermen zijn uiterst droog, volgens de brandweer. Een vonk vanaf een weg is genoeg om een natuurbrand te veroorzaken. Daarnaast is er minder bluswater beschikbaar uit beken, sloten en grachten door de droogte.

Laatste Nieuws

spot_img