dinsdag, juli 16, 2024
spot_img

Capelle haalt geen omgekeerde vlaggen weg

De gemeente Capelle aan den IJssel haalt in de stad over het algemeen geen omgekeerde vlaggen weg. Mochten de vlaggen een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid, dan worden ze wel weggehaald. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente aan Capelle Vandaag laten weten.

De gemeente heeft begrip voor de boeren die op dit moment protesteren, ondanks dat Capelle geen boeren heeft die geraakt worden door de plannen. Ze vinden het omdraaien van de Nederlandse vlag dan ook een ‘vreedzaam protest’. 

Vlaggen niet zonder reden weg

De vlaggen worden niet zomaar door de gemeente weggehaald. Volgens een woordvoerder is daarvoor geen grondwettelijke basis. Ook heeft de gemeente begrip voor de protestacties van de boeren en snapt de steun vanuit de bevolking. Het heeft daarom ook niet de instelling om de vlaggen zonder reden weg te halen.

Toch snapt de gemeente ook dat het verwarrend kan overkomen voor mensen. De Capelse handhaving heeft om die reden dan ook dinsdag een omgekeerde vlag weggehaald na een klacht. 

Toch is er een maar, want de gemeente kan wel vlaggen weghalen als deze een gevaar voor de verkeersveiligheid vormt. “Denk bijvoorbeeld aan vlaggen waarop teksten staan. Mensen kunnen deze gaan lezen en daardoor kunnen er ongelukken gebeuren.”

Over de omgekeerde vlag

Door heel Nederland hangen inmiddels omgekeerde Nederlandse vlaggen. Door de vlag om te keren, wordt er steun betuigd aan de boeren. Die protesteren de laatste tijd tegen de nieuwe stikstofplannen van het kabinet. 

Het omdraaien van de vlag heeft van oorsprong niks te maken met de boerenprotesten, vertelt vlaggenexpert Theun Okkerse van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde aan RTL Nieuws. “Het werd vroeger op zee gebruikt om te laten zien dat een schip in nood was. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was. Het verwijst dus naar een noodsituatie.”

Laatste Nieuws

spot_img