donderdag, juni 20, 2024
spot_img

Watertoevoer vanuit Amsterdam Rijnkanaal om verzilting Hollandsche IJssel tegen te gaan

 

Door droogte kan het zeewater vanaf de Noordzee steeds verder optrekken richting de rivieren. Normaal gesproken is er voldoende water vanaf de rivier richting de zee die een soort tegendruk geven. Het zoute zeewater kan dan niet verder richting de rivieren komen. Dit zou funest zijn voor het waterleven, maar ook voor het drinkwater in onze omgeving.

Door inzet van de zogeheten Klimaatbestendige Water Aanvoervoorziening (KWA) en de Doorvoer Krimpenerwaard (DKW) wordt in het gebied van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zoet water uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal gepompt en naar het westen van Nederland gevoerd. De hoogheemraadschappen van Rijnland, Delfland, en Schieland en de Krimpenerwaard maken hiervan gebruik. Deze methode is voor het eerst in 2018 in gebruik genomen. Het water werd toen 60 dagen lang teruggepompt, dit gebeurd met zo’n 7000 liter water per seconde.

Schadelijk voor gewassen en natuur

Wanneer er te weinig tegendruk ontstaat kan de Hollandse IJssel tot aan Gouda verzilt raken. Ook de Lek langs Krimpen aan den IJssel en Krimpen aan de Lek kan grotendeels verzilt raken. Als het water te “zout” wordt dan is dit schadelijk voor gewassen en andere natuur. Het water van de Lek komt uit andere bronnen is hierdoor ook in staat om zoetwater richting de Krimpenerwaard af te geven.

Wil je meer weten? Kijk dan even bij onze collega’s van Gouwe IJsselnieuws

Laatste Nieuws

spot_img