vrijdag, juni 21, 2024
spot_img

Algerabrug eerder dicht bij harde wind

De Algerabrug die Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel met elkaar verbindt over de Hollandsche IJssel wordt vanaf windkracht 6 niet meer geopend. Dit heeft Rijkswaterstaat bekend gemaakt.

Voorheen ging de brug al vanaf windkracht 7 niet meer open, maar sinds deze maand gebeurt dit ook niet meer vanaf windkracht 6. De brug bestaat uit een vast deel en een beweegbare basculebrug. Uit onderzoek blijkt dat het verouderde bewegingswerk van de basculebrug wordt overbelast bij te harde wind.

De brug is een belangrijke oververbinding en de zogeheten windbeperking is daarom noodzakelijk om de brug veilig te kunnen gebruiken, aldus Rijkswaterstaat. Naar verwachting zal de aangepaste maatregel in de praktijk betekenen dat de brug jaarlijks zo’n negentig keer minder open zal gaan.

Hinder voor schippers

Uiteraard heeft de maatregel hinder tot gevolg voor schippers, afhankelijk van het soort schip en hoelang de windkracht van 6 of hoger aan blijft.

Hoge scheepvaart kan omvaren via de vaarweg Noordzee, kleinere schepen kunnen ook omvaren via de vaarweg Lek en de vaarweg Amsterdam-Rijnkanaal. Beide routes duren een volle dag extra varen. Rijkswaterstaat zegt de belangrijkste partijen in de scheepvaart te hebben geïnformeerd.

Toekomstige renovatie

Rijkswaterstaat werkt al een een groot project om bestaande infrastructuur te vervangen of te renoveren. Ook de Algerabrug staat al op de nominatie voor toekomstige renovatie.

Laatste Nieuws

spot_img