dinsdag, mei 28, 2024
spot_img

Nieuw kindercollege en kinderburgemeester verkozen

Er is een nieuwe kinderburgemeester en een nieuw kindercollege verkozen. In september worden zij officieel beëdigd tijdens een raadsvergadering.

Acht Capelse kinderen solliciteerden vrijdag naar de functie van kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester. Met veel overtuigingskracht en enthousiasme vertelden de sollicitanten waar zij denken dat Capelse kinderen behoefte aan hebben.

Huidige kinderburgemeester Melodie Dronkers en wethouder Ans Hartnagel (Jeugd) stonden voor een moeilijke keuze. Uiteindelijk kozen zij Taras Galagan als nieuwe kinderburgemeester. Jade Deleye werd runner-up en wordt daarom loco-kinderburgemeester. De overige kandidaten vullen het kindercollege.

“Het was nek aan nek”

Kinderburgmeester Melodie: “Eigenlijk waren alle kinderen heel goed. Ze hadden allemaal leuke en goede ideeën voor Capelle. Maar als kinderburgemeester moet je het ook durven om voor veel mensen een speech te houden. En dat ook leuk vinden. Het was nek aan nek, maar ik denk dat Taras dat echt heel goed kan. Jade Deleye kan dat denk ik ook erg goed en leek ons daarom een goede loco-kinderburgemeester. En ik ben blij dat alle andere kinderen wel kinderwethouder worden.”

Speciale functie voor Kinderwethouder Zhang

Kinderwethouder YoYo Zhang solliciteerde opnieuw voor het kindercollege. Zij kan geen tweede keer bij het kindercollege, maar krijgt en bijzondere taak als assistente van de jeugdgriffier. Omdat ze interesse heeft voor sociale media gaat ze ook online verslag doen van de activiteiten van het kindercollege.

Wethouder Ans vond de kandidaten weer indrukwekkend: “De sollicitanten wisten zo goed te vertellen waar kinderen in Capelle mee te maken krijgen. Dat is geweldig om te zien. Wij volwassenen moeten goed luisteren naar deze kinderen. We hebben het vaak over kinderen, maar in Capelle willen we plannen bedenken en uitvoeren metkinderen. Zij zijn hier tenslotte de experts! We gaan graag weer met een nieuw kindercollege aan de slag om Capelle voor alle kinderen nóg fijner en leuker te maken om in te wonen.”


Over het kindercollege

Capelle hecht veel waarde aan jeugdparticipatie. Door mee te doen en mee te denken wordt de inbreng van kinderen en jongeren vergroot en hun positie versterkt. In 2011 is gestart met het kindercollege dat bestaat uit kinderen in de basisschoolleeftijd.

De kinderburgemeester overlegt meermaals per jaar met het kindercollege over het door hem of haar gekozen thema. Tijdens de vergaderingen wordt hieraan gewerkt. De deelnemende kinderen krijgen een kijkje in de lokale politiek en worden betrokken bij het reilen en zeilen in hun gemeente. Ze geven advies aan beleidsadviseurs en denken mee over bijvoorbeeld de speelvoorzieningen.

De kinderburgemeester heeft daarnaast ook nog een aantal ceremoniële taken, samen met burgemeester Peter Oskam en wethouder Ans Hartnagel. Denk hierbij aan de ceremonie van dodenherdenking en het verwelkomen van Sinterklaas. Het kindercollege wordt door een vaste medewerker van de gemeente begeleid in al haar activiteiten.

Laatste Nieuws

spot_img