dinsdag, mei 28, 2024
spot_img

Capels coalitieakkoord gepresenteerd: meer handhavers, terugwinnen vertrouwen in politiek en focus op ombouwen Rivium in woonwijk

Vrijdagochtend is het nieuwe Capelse coalitieakkoord gepresenteerd. Zo’n drie maanden na de verkiezingen hebben Leefbaar Capelle, D66, VVD en PvdA de plannen voor de toekomst gepresenteerd. Ans Hartnagel, van de grootste partij Leefbaar Capelle, kreeg vandaag uit handen van formateur Gerrit Kruijt het coalitieakkoord. Het akkoord ‘voor vandaag en morgen’ komt in een tijd waarin veel problemen moeten worden aangepakt. 

“Dit akkoord is niet alleen voor vandaag, maar we willen ook graag morgen in de gaten houden. Omdat morgen misschien nog wel een stuk belangrijker kan gaan worden”, reageert Ans Hartnagel bij de presentatie. Daarmee refereert ze naar de oorlog in Oekraïne waardoor veel dingen duurder worden en de coronapandemie van de afgelopen twee jaar. 

Het nieuwe akkoord werd eerder al door de Capelse fracties van VVD, D66 en PvdA goedgekeurd. Ook de leden van Leefbaar Capelle gaven toestemming voor de nieuwe coalitie.

Leefbaar heeft meeste wethouders

De nieuwe coalitie krijgt zes wethouders, bijna allemaal zijn ze al bekend in Capelle. Voor Leefbaar Capelle blijven Ans Hartnagel en Marc Wilson wethouder. Eric Faassen komt na vier jaar weer terug in de Capelse politiek, hij stapt over van de VVD. Hij was eerder voor die partij al acht jaar wethouder. Leefbaar kiest dus voor ervaring.

VVD-lijsttrekker Harriët Westerdijk blijft wethouder, zij is overigens de enige voor de VVD. Voor PvdA gaat lijsttrekker Sjoerd Geissler de coalitie in. Geissler was bij de afgelopen verkiezingen de lijsttrekker van de partij. Het is zijn eerste baan als wethouder, maar hij heeft wel al veel ervaring in de politiek. 

D66 kiest ervoor om iemand van buitenaf te vragen met veel ervaring. Zij hebben Rik van Woudenberg voorgedragen als wethouder. Hij is op dit moment nog raadslid in de gemeente Zuidplas voor dezelfde partij als waarvoor hij wethouder wordt. Hij was daar ook eerder al wethouder en was van 2020 tot 2022 wethouder in Leiderdorp.

Vertrouwen

Er moet de komende jaren worden gewerkt aan het vertrouwen van de Capellenaar in de Capelse politiek. Bij de afgelopen verkiezingen stemde ruim 43 procent van de stemgerechtigde, de verkiezingen daarvoor kwam bijna 50 procent nog naar de stembus.

Burgemeester Peter Oskam moet verantwoordelijk worden voor de portefeuille participatie en burgerbetrokkenheid. Hij gaf tijdens de uitslagenavond op het gemeentehuis op 16 maart al aan teleurgesteld te zijn in de opkomst. “Stemmen is een belangrijk democratisch recht en dan hoop je dat zoveel mogelijk mensen daar gebruik van maken.”

De komende vier jaar moeten burgers meer betrokken worden bij besluitvormingen, op die manier wil de gemeente het vertrouwen herstellen. Ook jongeren moeten veel meer worden betrokken bij besluiten.

Wonen nog steeds groot probleem

De nieuwe coalitie heeft de komende jaren weer te maken met grote uitdagingen. Zo speelt er nog steeds een tekort aan woningen. Eric Faassen, wethouder Stadsontwikkeling, wil ‘het liefst bouwen, bouwen, bouwen’. Hij hoopt dat hij over vier jaar kan zeggen dat er heel veel moois is gebouwd en met de Capellenaren. 

In het nieuwe coalitieakkoord staat verder ook dat het percentage sociale huurwoningen moet blijven staan op 30 procent. Ook moet voor 30 procent middeldure woningen worden gebouwd. Ook wil de nieuwe coalitie dat de zelfbewoningsplicht wordt uitgebreid en dat het verhuren van koopwoningen wordt tegengegaan. Het Rivium, waar nu zo’n 5.000 woningen worden ontwikkeld, blijft prioriteit houden voor het college. 

Armoede

Door de oorlog in Oekraïne zijn veel spullen, zoals boodschappen en benzine, flink duurder geworden. De armoede zal daardoor oplopen en de nieuwe coalitie moet ook daarmee aan de slag. De partijen willen bijvoorbeeld dat de doelgroep voor het Jeugdfonds sport & cultuur wordt uitgebreid tot 130 procent van de bijstandsnorm. Ook de bijdrage voor zwemdiploma’s wordt verhoogd. 

Het is deze periode de bedoeling dat er maximaal wordt ingezet om mensen uit de schulden te houden of mensen zo snel mogelijk uit de schulden te halen. Ook wil de coalitie bekijken of er, volgens Amsterdams model, een proef kan worden gestart met ‘een pauzeknop schulden’. 

Er gaat daarnaast onderzocht worden of er een regeling kan worden getroffen voor Capellenaren met een laag inkomen om hen tegemoet te komen bij medische kosten voor één huisdier. 

Duurzaamheid

Ook duurzaamheid en milieu zijn voor de partijen een belangrijk thema dat deze raadsperiode veel terug moet komen. Om duurzaamheidsdoelstellingen te halen, willen de partijen dat er een programma duurzaamheid voor de periode 2023-2026 wordt opgesteld. Dit moet dienen als leidraad bij verduurzaming. 

Om de Capellenaar meer te betrekken bij de gemeente, wil de coalitie dat initiatieven voor duurzaamheid, klimaatverandering en energietransitie vanuit wijken en buurten worden gestimuleerd en gesteund.

Het aantal zonnepanelen moet volgens het nieuwe college ook omhoog. Tegen eind 2026 moeten er 155.000 zonnepanelen op Capelse daken liggen. Het gaat hier dan niet alleen om woningen, maar ook om daken van bedrijfsgebouwen.

Veel andere plannen

Het nieuwe college wil daarnaast ook dat de handhaving op zondag gaat werken. Het team wordt daarom ook uitgebreid, er komen vier extra handhavers bij. Ook de wijkagent moet goed bereikbaar zijn voor de inwoners. 

Voor Capelse senioren moet het OV gratis blijven, dat was voor alle partijen een belangrijk streven. De nieuwe coalitie wil ook blijven inzetten op de eenzaamheid onder ouderen. Er moet daarnaast extra aandacht zijn voor oplichting onder ouderen.

Verder wil de nieuwe coalitie werken aan een herstelplan voor de horeca. Het was een van de sectoren die het tijdens de coronaperiode het zwaarst te voortduren had. Ook is het de bedoeling dat er een jaarlijks stadsfeest wordt georganiseerd. Er moet onderzocht worden of de overlast door vuurwerk verminderd kan worden door een vuurwerkshow. 

Het onderhoudsniveau van het groen moet de komende vier jaar ook weer omhoog. De coalitie is ook voor een ‘bloemrijk en kleurijk’ Capelle met struiken en bomen. Zo willen ze de tevredenheid over buitenruimte laten toenemen. Om overlast van ratten te voorkomen wordt er ook gekeken naar het verder uitbreiden van het voederverbod.

Het volledige coalitieakkoord lezen en weten wat voor portefeuille elke wethouder krijgt? Dat kan hier.

Laatste Nieuws

spot_img