dinsdag, april 23, 2024
spot_img

Krimpenaar (57) voor rechtbank vanwege opruiende berichten over ‘pedosatanisch netwerk’

Een 57-jarige man uit Krimpen aan den IJssel moest donderdag 16 juni samen met twee andere verdachten voor de rechter verschijnen, omdat zij twee jaar lang berichten hebben verspreid via social media. In die berichten maakten zij zich volgens het OM schuldig aan opruiing, bedreiging en laster tegen onder meer Mark Rutte, Hugo de Jonge en Jaap van Dissel.

Wouter R. (54), Joost K. (44) en de Krimpense Hans de M. (57) stuurden in 2020 en 2021 meermaals per week berichtjes en zelfgemaakte video’s naar hun achterban. Daarin stelden de drie dat Nederland gerund zou worden door een geheime elite die kinderen misbruikt en ombrengt.

Het drietal riep mensen op om zogenaamde ‘verantwoordelijken’ aan te houden. “Koop gewoon van die tie-wraps bij de bouwmarkt, van die grote, van die dikke en zorg dat je je in groepjes verenigt en trek ze maar van de straat”, aldus één van de vele opruiende uitspraken van Wouter R.

Ook Hans uit Krimpen aan den IJssel maakte zich schuldig aan dergelijke uitspraken. “Deze gast mag helemaal niet vrij rondlopen. Douw hem in je auto. Afvoeren. Einde discussie. Einde democratische wegen. Deze smerige, gore dokter Mengele, deze moorddictator moet opgeruimd worden”, aldus de Krimpenaar.

Niet zonder gevolgen

“Bijna twee jaar lang, dag na dag, werd dit verhaal erin gepompt”, benadrukte de officier van justitie op zitting. “Pure volksmennerij. Tegenspraak van de macht mag. Het is juist een van de fundamenten van onze democratie. Maar deze verdachten worden vervolgd omdat ze opruien tot geweld en bedreigen met geweld en andere strafbare feiten plegen.”

De berichtgeving van het drietal tegen een grote online achterban was ook niet zonder gevolgen. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijst naar meerdere strafzaken van volgers die overgingen tot geweld tegen personen en gebouwen.

Het gevaar is ook nog steeds niet geweken. “Zelfs nu nog zijn er groepen op social media waarin de 57-jarige en 44-jarige als ‘helden’ worden gevierd”, aldus het OM. “Hun achterban is nog steeds actief. De risico’s bestaan nog steeds en dat is verdachten aan te merken. Zij hebben met hun daden een voedingsbodem gelegd voor anti-democratisch, gewelddadig activisme. We moeten ons grote zorgen maken als zij zich opnieuw gaan mengen in deze discussies.”

Verminderd toerekeningsvatbaar

Wouter R. en Joost K. zijn nog altijd overtuigd van het misbruik. Beide mannen zijn onderzocht door het Pieter Baan Centrum waar werd vastgesteld dat zij verminderd toerekeningsvatbaar waren vanwege respectievelijk een narcistische persoonlijkheid en paranoia.

Spijt

De verdachte Hans de M. uit Krimpen aan den IJssel staat niet meer achter zijn eerder gedane uitspraken en heeft ook spijt betuigd. Hij zou ook door persoonlijke omstandigheden zijn gedreven tot zijn uitspraken. Zo zou hij door de pandemie zijn onderneming zijn verloren.

Strafeis

Er zijn verschillende straffen geëist tegen de drie verdachten. Zij zitten alledrie al geruime tijd vast. Wouter R. hoorde 24 maanden celstraf, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen.

Joost K. en Hans de M. hebben celstraffen tegen zich horen eisen die gelijkstaan aan hun voorarrest, tezamen met respectievelijk negen en drie maanden voorwaardelijke celstraf. Het OM eist ook een verplichte behandeling voor Joost K. en 180 uur taakstraf voor Hans de M..

Daarnaast vraagt de Officier van Justitie voor alle drie de mannen aanvullende bijzondere voorwaarden op het gebied van internetgebruik, en contact- en gebiedsverboden.  Ook wil de officier van justitie boetes opleggen om de tienduizenden euro’s die verdachten met hun video’s hebben opgehaald af te romen.

De uitspraak is op 30 juni.

Laatste Nieuws

spot_img